موزاییک های این گروه تولیدی از مواد اصلی شامل سنگدانه های معدنی و مرمریت سیمان سفید و سیاه تیپ 2 ماسه شسته شده پودر سنگ و رنگ های معدنی توسط دستگاهها و فناوری پرس تولید می گردد. خواص فیزیکی آن مشابه سنگدانه های معدنی مصرف شده در آنها و قطعات بتنی پر مقاومت می باشد. دستورالعمل نصب به شرح زیر از استانداردها و راهکارهای رایج در ایران و جهان و با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه تنظیم گردیده است.

کف پوش بتنی:

1-در این مرحله نخست, لایه های غیرمقاوم خاک برداشته می شوند(مانند رس,خاک سطحی) تا به سطح مقاوم خاک برسیم

2-این سطح که بین 30تا35 سانتیمتر زیر سطح بالایی کفپوش قرار دارد با دستگاه مخصوص ویبره کوبیده می شود و سپس به ارتفاع حداقل 25سانتیمتر  لایه ای مقاوم با خرده سنگ,شن جاده سازی و سنگریزه ایجاد می کنیم(تصویر2)

3-برای این منظور بهتر است از شن با دانه بندی 32% ویا 45% مقاوم در برابر نفوذ آب و یخ زدگی استفاده شود. این لایه را نیز با دستگاه میکوبیم.سطح خاک و لایه مقاوم ایجاد شده می بایست حداقل شیب 2درصد الی2/5 درصد را برای جریان آب باران داشته باشد.(تصویر3)

4-قبل از نصب کفپوش(چیدن قطعات بتنی) می بایست از دوطرف دیواره ای برای مرزبندی سطح کار ایجاد گردد تا از لغزش قطعات در هنگام کار و بعد از آن جلوگیری شود.توصیه می گردد قبل از نصب نهایی دیواره ها در چند ردیف قطعات بتنی به صورت آزمایشی چیده شوند تا فاصله های نهایی مشخص گردند.(تصویر3)

در این مرحله نوبت بستر کف پوش است که تشکیل شده از شن و یا مخلوط شن خردشده (دانه بندی 5%) تشکیل شده است ضخامت این بستر قبل از کوبیده شدن باید بین 4 الی 5 سانتیمتر  باشد.دقت کنید که این لایه نخست کوبیده نمی شود بلکه پس از نصب قطعات و به همراه آن کوبیده می شود و ارتفاع نهایی سطح قبل از کوبیده شدن بدست می آید.به همین جهت نیز ضخامت لایه بستر می بایست حداقل از 1سانتیمتر بالاتر باشد.دراین مرحله مهم است که سطح بستر کاملا یک دست باشد بهترین روش نصب دو میله و یا دو چوب در دوطرف و حرکت وسیله صاف کننده بر روی این ریلها می باشد.(تصویر4)

پس از صاف کردن بستر کفپوش چیدن قطعات نباید بر آن پاگذاشت دربین درزهاشن خشک پاشیده می شود(به وسیله جارو) و سپس برای کوبیدن از دستگاه دارای سطح pvc که آسیبی به سطح قطعات وارد نمی کند استفاده می شود. باید دقت نمود که دراین مرحله سطح کفپوشها تمیز و خشک باشد.دورتا دور کار را می بایست برای عدم جابه جایی قطعات با جدول و یا هرقطعه دیگری قاب نمود.پس از کوبیدن توسط دستگاه می بایست برای عدم جابه جایی قطعات با جدول و یا هرقطعه دیگر قاب نمود.پس از کوبیدن توسط دستگاه می بایست با مخلوط شن و آب سطح قطعات را پوشاند تا کلیه درزها کاملا پرشوند.پس از خشک شدن اضافه را از روی سطح جارو نمایی.(تصویر6)

1-   شرایط عمومی نصب

1-1)   در صورتیکه محل نصب موزاییک خاک دست ریز داشته باشد خاک بایستی کوبیده و تراز شود.

1-2)   بستر زیرین موزاییک فرش از هر گونه مواد آهکی و گچی پاکسازی شود.

1-3)   حین اجرای عملیات نصب شیب بندی مناسب جهت هدایت آب در نظر گرفته شود.

1-4)   جهت انجام موزاییک فرش از ملات ماسه و سیمان به نسبت 3 به 1 استفاده نمایید تا بالاترین مقاومت لازم در برابر هر گونه فشار و ضربه احتمالی را داشته باشد.

1-5)   با توجه به نوع موزاییک به شرح در شرایط اختصاصی فواصل نصب هر یک رعایت گردد.

1-6)   پس از اتمام عملیات نصب بین درزها با مخلوطی از دوغاب پودرسنگ و سیمان به نسبت 3 به 1 و با رعایت شرایط خاص پر نمایید.

 2-   شرایط اختصاصی نصب

 2-1)   واشبتن (سری W)

2-1-1)   حد فاصل بین هر دو واشبتن حدود 4 تا 5 میلی متر در نظر گرفته شود تا دوغاب سیمان و پودر سنگ بطور کامل فضا را پر نموده و از نفوذ و جذب آ ب در لایه های زیرین جلوگیری کند.

2-1-2)   در هنگام دوغاب دادن فقط بین درزها توسط مخلوط پر شده و روی موزاییک ها به هیچ وجه نباید ریخته شود.

2-1-3)   پس از اتمام دوغاب ریزی و با در نظر گرفتن دما و قبل از سفت شدن دوغاب تمامی سطح فرش شده با موزاییک را با آب بشویید تا ملاتی که طی دوغاب دادن بین سنگدانه ها قرار گرفته کاملا تمیز شده و واشبتن زیبایی خود را حفظ کند. البته سعی شود که فشار آب با زاویه 45 درجه بر سطح واشبتن بوده تا ضمن تمیز کردن، فواصل میان واشبتن ها خالی نشود.

 2-2)   تولیدات پرسی (سری M و G)

2-2-1)   با توجه به کاربرد صنعتی و استفاده در کارخانجات و سالن های تولیدی فاصله درزها را بطور معمول 1 تا 2 میلی متر در نظر می گیرند. جهت افزایش زیبایی موزاییک فرش در سایر اماکن می توان این فاصله را به 3 الی 4 میلی متر افزایش داد.

2-2-2)   نکته حائز اهمیت در فرش این سری تولیدات دقت در تراز بودن تک تک موزاییک هاست زیرا با توجه به کیفیت بالای ساب تولیدات عدم رعایت این نکته از یکنواختی نمای کار و نهایتا زیبایی می کاهد.

 2-3)   تولیدات پازل (سری P)

این نوع تولیدات با توجه به دامنه کاربرد عمومی بیشتر در فضاهای بیرونی استفاده می شود. فواصل درزها با توجه به اندازه پازل بطور معمول بین 2 تا 5 میلی متر تعریف می شود. پس از ریختن دوغاب مشابه واشبتن بهتر است جهت جلوگیری از محو شدن طرحهای روی موزاییک توسط آب کاملا شسته شود بطوریکه دوعاب بین درزها خارج نگردد.

 2-4) تولیدات نما (سری GF و E)

جهت نصب موزاییک های سری GF و E در نما موزاییک ها باید کاملا به هم چسبیده و بدون فاصله نصب گردد و با ملات پشتی کامل درگیر شود تا از جدا شدن آن در بلند مدت جلوگیری شود.

3-سنگ های تراورتن و مینیاتور

جهت نصب سنگ های آنتیک و مینیاتور,چسب کاشی ,چسب چوب یا چسب بتون مورد  نیاز است. ابتدا چسب کاشی را حداقل 5کیلوگرم(برای 5متر کار) با نیم کیلو چسب چوب(برای دیواره گچی) یا چسب بتن (برای دیواره سیمانی) کاملا مخلوط و با کاردک یک لایه نازک پشت توری سنگ کشیده شود و سپس ورق توری را به دیواره مورد نظر چسبانده و با میخ آن را برای 24 ساعت نگاه داشته تا خشک و محکم شود 24 ساعت پس از نصب می توان بنا به خواست مشتری جهت آشکار شدن بافت داخلی سنگ و براق شدن ان رزین یا مخلوطی از کلر چوب یا تینر فوری بر روی آن مالیده شود.یکی از ویژگیهای استفاده از کلر چوب جلوگیری از جذب هرگونه مایعات و تمیز کردن آسان آن می باشد.